Saldūs patiekalai

Vafliniai blyneliai su vyšnių padažu

Reikės:
  • Kvietiniai miltai, 480 mililitrų
  • Pienas, 480 mililitrų
  • Kepimo milteliai, 2.5 šaukštelio
  • Druska, 0.5 šaukštelio
  • Kiaušiniai, (trynius atskirti nuo baltymų) 4 vienetai
  • Cukrus, 6 šaukštai
  • Romas, esencija, 0.5 šaukštelio
  • Vanilė, sirupas, 1 šaukštas
  • Sviestas, 50 gramų
Sietelį persijoti sumaišytus miltus, kepimo ir druską. Kitame dubenyje ištrinti kiaušinių su cukrumi, kol cukrus visiškai ištirps ir masė gelsvai balta. Supilti esenciją ir vanilės sirupą, ištirpdytą sviestą ir pieną bei gerai išmaišyti.

Visą šią skystą masę į miltus ir maišyti, kol miltų gumulėlių (darbui palengvinti galite el. plaktuvą). Iki purumo kiaušinių baltymus ir juos įmaišyti į tešlą. Nepermaišyti! Dėti samčiu į širdelės formos vaflinę ar blynų keptuvę ir kepti, kol gražiai apskrus.

Vyšnių padažas:

• 1l vandens
• 2 a.š. krakmolo
• 25 g sviesto
• 500 ml vyšnių be kauliukų
• 2 v.š. muscovado cukraus
• 1 v.š. sulčių

Indelyje sumaišykite pusę kiekio su krakmolu. Kitame inde viryklės ištirpdytite sviestą, sudėti vyšnias, supilti likusį vandenį ir rudąjį cukrų. Maišykite, kol ištirps. Supilkite vandens ir išinį, maišykite, kol masė užvirs ir sutirštės (~1 min).

Nukelkite ugnies ir įmaišykite citrinos sultis su vafliniais blynais. 

Karameliniai riešutai
 
Reikės:
·        0,5 puodelio cukraus
·        2 puodeliai riešutų (geriausiai migdolai, bet tinka ir lazdyno ar žemės)
·        0,5 arbatinio šaukštelio prieskonių mišinio (mėgstantiems aštriau - pilnas šaukštelis), kurį sudaro malti anyžiai, pankoliai, cinamonas, gvazdikėliai ir imbiero milteliai.
Su prieskoniais sumaišytą cukrų sudėti į nedidelį puodą ir visą laiką maišant kaitinti, kol ims tirpti ir pavirs į skystį. Tada suberti riešutus ir toliau maišyti, kol jie pasidengs ištirpusiu cukrumi. Gerai išmaišius, puodą nukelti nuo ugnies ir riešutus išimti ant lėkštės, kad atvėstų


Mielinės bandelės su apelsinų džemu

Reikės:
·        100 g kepinių margarino
·        150 g. cukraus
·        300 ml. pieno
·        25 g. mielių
·        2 kiaušinių
·        500 g. miltų
Įdarui:
250 g. apelsinų džemo
Bet galima dėti ką tik nori.
Kaip ir kiekvieną mielinę tešlą pradedam nuo to, kad sutrinam mieles su kokiais trim arbatiniais šaukšteliais cukraus, tol kol pasidaro vienalypė (panaši i grietinę) masė, tada  supilam pieną ir dvi stiklines miltų. Padedam valandai šiltai. Praėjus valandai, sudedam kiaušinius, cukrų, miltus, margariną. Suminkom ir kildinam 2 valandas. Iš iškilusios tešlos imam gabalą ir iškočiojame blyną maždaug 5 mm storio, ištepam apelsinų džemu (arba bet kuo kitu) ir suvyniojam į vyniotinį, jį supjaustom griežinėliais, juos dar  30 minučių paliekam pakilti. Taip pat padarom su likusia tešla.  Pakilus paskutinį kartą, dedam į skardą, reikia palikti didesnius atstumus tarp bandelių, nes kepdamos stipriai išsipučia. Kepam 200 laipsnių temperatūroje, iškepa greitai, reikia vis žiūrėti, kad nesudegtų.
Iškepus, galima aplieti kokiu nors glajumi arba apibarstyti cukraus pudra.

Varškės ir šokolado tortas

Biskvitui:
• 4 kiaušiniai;
• 1/2 stiklinės cukraus;
• 1/4 stiklinės miltų;
• 1/4 stiklinės krakmolo;
• 50 g šokolado;
• 1/2 a. š. vanilinio cukraus;
• 1/2 a.š. kepimo miltelių;
• 3 v.š. kakavos;
• ant peilio galo druskos.

Kremui:
• 450 g 35% riebumo grietinėlės;
• 200 g. vanilinio ar natūralaus jogurto;
• 200 g varškės;
• 1 v.š. vanilinio cukraus
• 5 lapeliai želatinos;
• 100 g cukraus;
• 4 v. šaukštai citrinos sulčių.

Papuošimui:
150 g šokolado,
uogos (šiuo atveju avietės, galima ir kitaip puošti
)

Biskvitas
Paruošiame 23 cm skersmens išardomą torto formą. Kraštus ir šonus išklojame kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių.
Kiaušinių trynius išplakame su puse cukraus iki vienalytės masės (ji turėtų pabalti). Tuomet sudedame ištirpintą šokoladą ir vanilinį cukrų. Išmaišome. Baltymus išplakame palaipsniui berdami likusį cukrų. Į atskirą indą sumaišome miltus, krakmolą, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Prasijojame miltų mišinį į trynių masę. Pridedam 1/3 išplaktų baltymų ir viską gerai išmaišome. Tuomet sudedame likusius baltymus ir dar kartą išmaišome judesiu aukštyn-žemyn, kad nepažeistume baltymų struktūros.
Biskvitinę masę sudedame į formą ir kepame 35-45 min (priklausomai nuo orkaitės, gali iškepti ir anksčiau) Ar iškepęs tikrinam mediniu pagaliuku (degtuku).
Iškepusį biskvitą atvėsinam ir perpjaunam per pusę.

Kremas

Varškę su cukrumi sumalame blenderiu. Supilame jogurtą ir išplakame masę. Želatinos lapelius pamirkome šaltame vandenyje apie 5 min ir ištirpiname karštose citrinų sultyse. Išplakame grietinėlę iki standžių putų. Truputį pravėsusią citrinų-želatinos masę supilame į varškinę masę. Gerai išmaišome. Sudedame išplaktą grietinėlę ir išmaišome.

Pertepimas
Išardomos torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi. Forma turi būti su šonais, t.y. sudėta ne vien tik dugnas. Tai reikalinga kad kremas gražiai persiteptų. Dedame vieną biskvito lakštą ir pertepame kremu. Tuomet uždedame kitą biskvito sluoksnį ir vėl pertepame. Išlyginame.
Tortą padedame kokiai valandai į šaldytuvą. Išėmus puošiame šokoladine juosta -atkerpame tokio pat ilgio ir aukščio juostą iš kepimo popieriaus kaip mūsų tortas. Ištirpdome ant garų vonelės šokoladą iki temperatūros, kad būtų karšta pirštui. Tuomet užtepame plonai užtepame šokoladą ant juostos iš kepimo popieriaus. Palaukiame kol truputį apstings šokoladas ir apjuosiame tortą. Kokias 5 min palaikome šaldytume ir atsargiai nuimame popierių. Papuošiame torto viršų.



Šokoladiniai keksiukai
Reikės:  
250g pusiau saldaus juodojo sutrupinto šokolado 
90g sviesto 
100g cukraus 
3 kiaušinių atskirti baltymai ir tryniai 
50g paprastų kvietinių miltų
60g sukapotų graikinių riešutų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paruoškite 12 kekso formelių. Ištirpinkite šokoladą ir sviestą prikaistuvyje dvigubu dugnu virš lėtai verdančio vandens. Sudėkite cukrų ir kiaušinio trynius. Suplakite iki vientisos masės. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų. Sudėkite kiaušinių baltymus ir miltus į šokolado mišinį. Tolygiai išdėliokite mišinį po formeles. Ant kiekvieno jų uždėkite po graikinį riešutą. Kepkite, kol gražiai pakils, 15-20 minučių. Patiekite šiltus.


 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą