Žuvienė su jūros gėrybėmis ir lašiša
Reikės:• 100 g lašišos;
• 100 g sterko;
• 100 g jūros gėrybių;
• 3 tigrinės krevetės;
• 25 g saliero stiebų;
• 1 morkos;
• 1 svogūno;
• 200 g pomidorų savo sultyse;
• 3 šaukstų aliejaus;
• žiupsnelio druskos;
• žiupsnelio pipirų;
• aitriosios raudonos paprikos;
• smulkintos krapų ir petražolių žalumos
Daržoves nulupti ir supjaustyti kubeliais. Žuvį nuplauti ir supjaustyti į kelias dalis. Daržoves apkepti įkaitintame aliejuje. Į verdantį žuvies sultinį įdėti keptas daržoves, susmulkintą žuvį ir trintus pomidorus. Virti apie 10 min. Tuomet sudėti jūros gėrybes bei nuvalytas krevetes. Pavirti dar apie 5 min. Pabaigoje įdėti prieskonius. Žuvienė pabarstoma susmulkintais žaluminais ir patiekiama skanauti.
Pievagrybių sriuba
Reikės:
• vieno susmulkinto svogūno
• pusės susmulkinto poro
• 200 g. supjaustytų pievagrybių
• česnako kelių skiltelių
• sviesto kepimui
• 1 l sultinio
• 100 ml. giretinėlės
• druskos ir pipirų
Ant vidutinės ugnies puode ištirpdykite sviestą, sudėkite svogūną bei porą ir kepkite 5-10 min., kol suminkštės. Sudėkite grybus ir česnaką, karts nuo karto pamaišant pakepkite dar 5 minutes.
Supilkite sultinį, jei norite, galite įmesti lauro lapelį ir šakelę čiobrelio, tačiau nepamirškite jų ištraukti prieš sutrinant sriubą. Virkite sriubą 20 minučių ir po to gerai sutrinkite ją blenderiu. Supilkite grietinėlę ir pagardinkite druska bei pipirais. Sriubą galite pateikti su keptos sluoksniuotos tešlos pagaliukais, arba pakepa orkaitėje bagete.
Pomidorinė grikių sriuba
• 150 g grikių;
• 2 vidutinio dydžio morkų;
• ketvirčio saliero gumbo;
• gabalėlio pastarnoko;
• 1 nedidelės raudonos arba geltonos saldžiosios paprikos;
• 2 pomidorų;
• 100-150 ml skystos pomidorų pastos (arba 1-2 šaukštų tirštos);
• 2 lauro lapų
• ¼ šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
• šaukštelio maltos kalendros
• ½ šaukštelio ciberžolės
• 2-2,5 šaukštelių druskos;
• šaukšto rudojo cukraus;
• 150-175 g slėgto panyro , supjaustyto 1-1,5 cm dydžio kubeliais; nors greičiausiai galite pirkti ir saldaus sūrio
• 2- 3 šaukštų lydyto sūrio
• grietinės
• šluotelės smulkiai sukapotų krapų.
Morkas, pastarnoką, papriką bei salierą nulupkite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais. Pomidorus minutei-dviem pamerkite į verdantį vandenį,tam, kad galėtumėte lengvai nunerti odelę. Pomidorus supjaustykite smulkučiais kubeliais arba sutarkuokite burokine tarka. Užkaiskite vandenį, pasūdykite puse nurodyto kiekio druskos, suberkite perplautus grikius ir užkaiskite. Kol grikiai verda, gilioje keptuvėje išlydykite ir įkaitinkite išvalytą lydytą sviestą, įmeskite laurų lapus.Skrudinkite prieskonius kelias sekundes ir sudėkite supjaustytas daržoves: morkas, paprikas, salierą ir pastarnoką. Kepkite daržoves maišydami, kol švelniai apskrus. Suberkite ciberžolę, kalendrą, juoduosius pipirus, pasūdykite likusia druska, viską gerai išmaišykite. Dar po kelių minučių sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų pastą, suberkite cukrų.
Troškinkite daržoves atidengtoje keptuvėje retkarčiais pamaišydami, kol suminkštės. Daržoves supilkite į verdančius grikius, išmaišykite, sudėkite „panyro“ kubelius. Virkite sriubą dar 2-3 minutes, pabaigoje pagardinkite sukapotais krapais. Leiskite sriubai pastovėti dar 10 minučių, kad pasiskirstytų skoniai. Patiekti su šlakeliu grietinės.
Vištienos sriuba su voveraitėmis
Reikės:
• vištos krūtinėlės,• morkos,
• 2 bulvių,
• svogūno,
• 2 česnako skiltelės,
• 100 g šaldytų voveraičių,
• alyvuogių aliejaus,
• petražolių,
• universalių prieskonių,
• keli kvapieji pipirai,
• maltų pipirų,
• druskos.
Susmulkinkite vištos krūtinėlę. Smulkiais kubeliais supjaustykite morką ir bulves. Viską berkite į verdantį vandenį. Šiek tiek pasūdykite . Sukapokite svogūną, česnako skilteles ir kepkite karštame aliejuje iki aukso spalvos. Tuomet berkite saują kapotų apvirtų voveraičių. Kepinį krėskite į sriubą, ją dar skaninkite prieskoniais , pipirais ir kapotomis petražolėmis.
Vegetariška sriuba
Reikės:
• 200 g bulvių• 1 morkos
• 1 pomidoro
• 1 svogūno
• 20 g petražolės šaknies
• petražolių
• grietinės
• druskos, pipirų
• 700 ml vandens
Morkas, svogūnus, petražolės šaknį ir pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais, apvirkite nedideliame kiekyje vandens su sviestu. Bulves supjaustykite kubeliais arba skiltelėmis, sudėkite į verdantį vandenį, virkite, kol pusiau išvirs, sudėkite apvirtas daržoves, įberkite druskos ir baikite virti. Pagardinkite grietine, įdėkite smulkintų petražolių.